Kisah Si Shopaholicsss …


Jumaat:10pm

Kiteorg dah terpacak kat Jusco Bukit tinggi…tujuannya nak tgk movie, sampai sana baru decide,sebab dalam kete kiteorg tak habis-habis bertekak nak tengok citer  yang masing2 suker…sorang nak tgk citer A,sorang lagi kate citer tu tak best ,sorang lagi plak kate citer tu die dah tengok,tak syok kalau tgk sekali lagi…last-last sampai sana kite org decide tgk satu citer lepas terpandangkan poster citer tu yang begitu memikat..hua..hua..hua

 

 

shopaholic2

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasilnya …keputusan kami memang tepat,memang best !,aku yakin budak perempuan mesti suker ,terutama yang suker bershoping macam aku nie!

Lepas tgk citer tu, semualak nak beli scarf hijau..gara-gara nak jadi “A girl with the Green Scarf”

Aku taknak komen banyak ..yang penting korang mesti tgk citer nie!

image250

**************************************************************

Sabtu:11pPM

Aku gerak ke uptown dengan Intan.Katanya,”Intan nak beli tudung kaler macam citer semalam tu kak” haha,planning  nak pegi sekali dengan Aminah dgn Nora,tapi dieorg Shotting AF ,mungkin balik lambat ,so kiter orang terpacak kat Uptown tu dulu..

1.00AM

Kami dah pusing satu Uptown ,si Intan dapat lah tudung kaler yang die nak sangat tu, aku plak tepengaruh  beli ‘shawl’ kaler yang sama.

1.30AM

Nora dan Aminah sampai ,kali ni Aku n Intan tawaf sekali lagi Uptown tu  temankan dieorang…hasilnya aku terbekenan kat satu handbang,kaler “pink” .First time beli kaler ni! Saje nak nampak ‘Funky’.

image290

3.ooAM

Wahh penatnyer! dah puas bershopping kiterorg berjalan balik menuju ke kereta …’malang tak berbau’ tak sangka malam itu kami akan di kejutkan satu tragedi yang menyayat hati…huhu

Kebetulan kereta, aku parking seberang jalan ,lepas ‘flyover’ ,untuk sampai ,kitrg terpaksa meredah kegelapan di bawah ‘flyover ‘ yang baru siap di bina tu,apa lagi meraba lah…tetiba lagi 3 meter nak sampai ke kereta ,..”bedebuk”! ,tetiba kedengaran ,”Argh,aduh sakit..tolong weh aku jatuh!” aku dan Nora yang berjalan di depan ,terkejut dan berpaling,saat tu hanya nampak tudung kepala si kecik Intan tu, yang kelihatan ,sambil Aminah cuba menariknye keluar dari longkang yang punya lah dalam tu!

Aku  dan Nora panik ,pantas turut membantu,susah jugak nak tarik die keluar tinggi betul dinding longkang tu …”Kak tolong Intan ,aduh sakit..”, kesian adik aku yang sorang nie..

Nasib baik longkang tu tak de air ,kalau tidak kuyuplah kau Intan…aku plak masa tu bleh terfikir, kalau lah  ada kayu ke ,besi ke dalam longkang tu,tak tak tahu lah nasib Si Intan nie..hish!!

Dalam kereta , si Intan dah mengadu sakit kat belakang badannya, kiteorang berceritalah perasaan masing2 on day balik tu,last -last dalam terkejut tu ,dan sakit tu si Intan tergelak-gelak..apa lagi kteorg pun gelak besarlah jadinya ..klakar plak teringat  kejadian tu…wakaka

Haaa,kan org tua dah pesan ,anak2 dara,tak elok merayap tengah malam buta ,bergalak tak tentu hala..

Tapi tak mengapalah ,mgkin ia kan menjadi kenangan manis satu hari nanati..dan yang penting esok Intan kena jumpa tukang urut..hehe!

****************************************************************

Ahad:2.30PM

Aku ,Intan,Aminah gerak ke Cosway,macam- macamlah kosmetik yang dibeli! Yang pelik-pelik pun ada ..

3.30pm

Amik Si Nora ,lunch berempat kat Kopitiam Bangi.Then, anta Intan dan Aminah balik,sbb Intan tak larat ,kesan dari ‘kejadian ‘ semalam ..huhu

4.15PM

Gerak ke Jusco Bukit tinggi…apa lagi shopping lah! haha

7.30PM

Dinner di ‘Black Canyon Cafe’,semuanya gara-gara terpengaruh dengan mat Pakistan yang dok promote depan cafe tuhh! Siap sanggup bayarkan untuk kami kalau makan kat situ tak sedap…haha

image2791

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  *Nora ,penuh debaran menunggu spaghetti…

dsc02433

 

 

 

 

 

 

*Memang best! Cukup pedas,cukup rasa ..sumer cukuplah!

dsc02434

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Memang fresh!

image284

 

 

 

 

 

 

 

 

*Ahh..mini tomyam yang asli,slrup!

 dsc024352

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*emm.. yummy!..bestnyer ais-cream ni..

Pendek kata kami memang puas hati makan kat sini,harga berpatutan ,makanan pun sedap..layanan? jangan ceritalah,punyalah baik,terasa mcam VIP…bak kata Nora “PasaL aku rasa dilayan macam Puteri?” haha..

Tapi memang betullah…sedapppppppppp!!!!!

Dekat 6 jam aku dan Nora  berjalan  pusing satu Jusco Bukit Tinngi sedar tak sedar dah pukul 10.30 malam , kelam-kabut lah Si nora cari kedai kasut yg dia berkenan tu..kedai tu plak dah nak tutup,mesti kakak tu tensen dengan aku dgn nora pasal sebab kamilah die lambat balik..huargh !

Maaflah kak ek!

*********************************************************

 

 

 

Advertisements

my tears falling…


Just Walk Away.

I know I never loved this way before
And no one else has loved me more
With you I’ve laughed and cried
I have lived and died
What I wouldn’t do just to be with you

I know I must forget you and go on
I can’t hold back my tears too long
Though life won’t be the same
I’ve got to take the blame
And find the strenght I need to let you go

Just walk away
Just say goodbye
Don’t turn around now you may see me cry
I mustn’t fall apart
Or show my broken heart
Or the love I feel for you

So walk away
And close the door
And let my life be as it was before
And I’ll never never know
Just how I let you go
But there’s nothing left to say
Just walk away

There’ll never be a moment I’ll regret
I’ve loved you since the day we met
For all the love you gave
And all the love we made
I know I’ve got to find the strenght to say

Just walk away
Just say goodbye
Don’t turn around now you may see me cry
I mustn’t fall apart
Or show my broken heart
Or the love I feel for you

So walk away
And close the door
And let my life be as it was before
And I’ll never never know
Just how I let you go
But there’s nothing left to say
Just walk away…

-Cukuplah….aku dah BOSAN!!!


Aku dah bosan.. kene buang sampah tiap-tiap  minggu ..

bukannya sikit ,korang kumpul berkarung-karung sampai membusuk!

macammana korang hidup dengan sampah tu pun aku tak tahu…

Aku dah bosan …kene mop lantai ,cuci dapur..,cuci pinggan ,

pasal korang pandai makan ,tapi tak tahu nak kemas …pemalas!

Aku dah bosan ..tutup kipas dan lampu..

Rasa macam nak jerit ,bukan korang sorang yg kene bayar air dan elektrik tu!

Aku dah bosan ! Buat semua keje tu,tapi korang buat tak tahu!

Aku dah bosan terpijak kasut korang yang bersepah setiap kali masuk umah!

Macam 50 orang duduk dalam rumah tu,

Aku dan bosan melihat muka yang cantik,pengotor dan pemalas tu!

Aku dah Bosan!

Aku dah bosan!

Aku dah bosan ….bosan itu adalah aku ..itu bosan itu aku..adalah bosan itu aku??

Aku dah bosan dengan hidup aku!

Aku dah bosan dengan kerja aku!

Aku dah bosan dengan diri aku!

Ya Tuhan ,tolonglah aku!

********************fieha

P/s: Aku usaha jugak nak cari rumah baru,yang penting ,housmate yang tak  “haru- biru”macam tu! Hish MELUAT AKU!

Alahai Tun!


 

copy-of-dsc05583

 

 

 

 

 

 

 

 

Gambar ini diambil lebih kurang setahun lalu ketika aku menerbitkan ‘Special Episode’ , biografi  Tun Dr. Siti Hasmah Mohamed Ali  dalam program Anggerik Millenium untuk siaran ASTRO AWANI .

Itulah kali pertama aku bertentang mata ,dengan wanita penting disisi Mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed itu. Di awal pertemuan, aku memang agak gementar,maklumlah wanita ini merupakan insan yang paling dekat disisi Tun Mahathir ,Perdana Menteri yang memimpin  negara tumpah darah ku ini lebih 22 tahun lamanya!

Sebenarnya sebelum aku dan team  produksi  dapat  mengadakan penggambaran ini, kami telah pun menemubual beberapa individu penting dan kenalan  rapat dengannya  untuk mengetahui serba sedikit perwatakan serta sejarah hidup beliau.

Diantaranya ialah ,Tun Mahathir sendiri,kakaknya Tan Sri Datin Paduka Saleha ,Tan Sri Hashim (abang),Marina(anak),Datuk Dr.Raj karim,Datin Noorhayati, dan ramai lagi .

img_0233

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berbagai tafsiran  ,komen dan cerita yang kami terima, segalanya tentang wanita ini.

Pandanganku ,dalam hampir 3 jam pertemuan kami ,aku dapat melihat sifat lemah lembut yang sangat ketara dalam dirinya …senyuman pula tak pernah lekang dari bibir membuatkan sesiapa sahaja merasa selesa,hilang terus perasaan gugup dan gementarku ketika  itu.mungkin sifat ini lah yang mencairkan hati  suaminya suatu waktu dahulu..

Walaupun temubual yang dijadualkan selama 45 minit berlarutan hampir dua jam,beliau langsung tidak nampak keletihan ,malah cekap, menjawab segala pertanyaan yang diajukan .

Ramai yang kurang tahu tentang wanita ini berbanding suaminya Tun Mahathir, sememangnya  yang kita sedia maklum. 

dsc05611

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekas Wanita Pertama Malaysia  ini merupakan seorang daripada doktor wanita yang pertama di Malaysia dan merupakan Pegawai Perubatan wanita pertama di negeri Kedah,beliau juga antara pionner pegawai kesihatan dalam latihan bidang kampung ,kesihatan ibu mengandung dan kanak-kanak .

Sepanjang menjadi isteri perdana menteri , banyak  agensi kerajaan ,persatuan wanita dan NGO’s di terajuinya ,khusus untuk memastikan golongan wanita  turut memainkan peranan penting dalam kemajuan negara.

Bagiku  beliau mempunyai ketokohan tersendiri u bukan hanya bersandarkan popularity suaminya  semata-mata !

Sambil disulami jenaka dan gelak ketawa ,perbualannya  tidak langsung memperlihatkan jurang antara kami ,seperti melayan anak sendiri.. dgn nada berseloroh beliau berjenaka “ My dear I’am like ur grandma,u know!” hahaha

Tepat jam 1 tengahari beliau meminta diri ,katanya untuk ‘lunch’ bersama suami tercinta. Kami pula bertambah ‘excited ‘  bila mengetahui Tun Mahathir juga ada di pejabatnya ,apalagi terus kami  meminta keizinan beliau untuk bergambar bersama Tun Mahathir  di akhir pengambaran .Beliau tersenyum ,dan berkata akan cuba memujuk suaminya  itu,setengah jam kemudian…

 beliau tiba bersama Tun Mahathir ,dan terus memperkenalkan kami  kepada bekas pemimpin negara itu.

dsc05657

 

 

 

 

 

 

 

 

 Apalagi  seronok bukan main lagi ,aku dan team,tak puas bergambar,aku meminta  “million dollar shot” ,dimana mereka yang ketika itu duduk bersebelahan ,ku minta memegang tangan masing-masing ,saja nak bagi nampak romantik,..padahal dalam hati ni risau gak kalau permintaan itu tak disenangi …

Dengan nada berseloroh Tun Dr Siti Hasmah  berjenaka “Haha..u know this little girl ask me how was our love story looks like just now,..haha”

Tun Mahathir tersenyum  sambil berkata …”Alah dah tua-tua ni ,..cerita lama…haha” lantas mereka pun bertentang mata sambil terseyum ,dan mereka akhirnya berpegangan tangan!

img_0314

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haai..how  sweet ,what a lovely couple!

img_0315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selesai penggambaran ,kami bersalaman dan Tun Dr. Siti  Hasmah sempat  berjenaka lagi pada ku..

“Come my little girl,u should proud of ur self ,muda-muda lagi dah jadi producer” lantas memelukku…hehe jangan jeles! Dalam hati kalau die tahu ramai lagi producer mude kat FM ni ,mesti beliau terkejut,ramailah lagi yang akan jadi her ’ little girl’! haha.

Buat kawan kawan yang akan bertemubual dengannya  nanti..

Gud Luks! aku ucapkan ,semoga wanita istimewa ini turut meninggalkan kenangan manis buat  kalian!

dsc056172

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 **********************************************************************************

 

 

 

Most favorite by Linda Scott…hehehe


 

I’ve told every little star
Just how sweet I think you are
Why haven’t I told you

I’ve told ripples in a brook
Made my heart an open book
Why haven’t I told you

Friends ask me am I in love
I always answer yes
Might as well confess
If the answer’s yes

Maybe you may love me too
Oh my darling if you do
Why haven’t you told me

P/S: buat kengkawan yang sedang bercinta, semoga bahagia!