Sebuah Redha dalam Sempurna…


1196029181_3af467cc64

Bukan mudah menghela nafas ‘keredhaan’…

Mencari satu sisi ‘kesempurnaan’

Mahu itu ,mahu ini,

Mahu begitu, mahu begini !

 

Kala merah hati terluka…kala rasa seolah dipersia,

tergantung oleh nafsu ‘sempurna’

lalu ku kumpul ,bekas bekas luka…

ku susun …ku cantum..

terlihat satu realiti…dalam air mata..

tanpa wajah ..tanpa suara…

dari cela ,dari noda…

rupa-rupanya ‘sempurna’ yang ku cari tiada!

 

lalu di pagi dingin mengigit  ini…

aku dikurnia cahaya ‘keredhaan’…

noda dan cela ,rupa-rupanya…KESEMPURNAAN!

Advertisements

Mencari Si Penglipurlara…


“Mana penglipur lara itu yang mengubah cerita,
Mana dia tok selampit itu yang memadam sejarah.
Mana dia tok dalang wayang kulit itu yang bijak bersandiwara.
Mana dia juara tukang dikir itu yang mempesona “

                                                                                       –HIKAYAT SANGTAWAL


Pekerjaan pertama saya.


Walaupun tajuk di atas macam karangan budak darjah tiga …harap korang abaikan kerana aku dah tak tahu nak wat tajuk apa untuk entry kali ini…hehe

Image536

Aku pasti setiap orang ada  kenangan tersendiri ketika menjejaki alam pekerjaan,malah ‘first job’ itulah sebenarnya ‘first step’ untuk sampai ke kedudukan sekarang ..betul tak?

dari’jual kuih dan nasi lemak tepi jalan , jual burger dan air  dari bilik ke bilik  masa kat kampus , (ops! tiada pekerjaan ‘jual diri ‘dari hidupku..wakaka) jadi ‘Minah Kilang’, ‘Promoter’,jual cd cetak rompak..aku pernah buat..dan aku tahu korang pasti lebih dasyat dari tu hehe…

tapi apa yang aku nak citer kata sini ialah ,pekerjaan pertama dalam bidang penyiaran sebelum aku bergelar Senior Producer seperti sekarang.

 Image577

‘Wardrobe and stylist’ merupakan pekerjaan pertama aku ,dalam bidang broadcasting ni,masa tu aku bekerja di TV 3 tapi tak lama,however cukup untuk aku menimba pengalaman baru dan belajar cara-cara nak mendapatkan sponsorship,make-up dari make-up artist yang hebat-hebat kat sana .

Image680

Masa tu aku baru je grad,so aku memang tak memilih keje sgt .Jadi bila dapat je offer tranning dan bekerja di ‘Image Department’ TV3 ,aku terima je walaupun gaji cam leh sangkut tulang ikan jer  ..kui..kui.

Image580 Image686

Image587

First job , aku kene ikut akak senior kat situ pegi One Utama jumpa sposor,pilih baju untuk presenter ,belajar mix and match tone color pakaian ,dan deal sponsorship untuk siran TV3 ketika itu.

Tergelak gak bila teringat ,aku ke hulur ke hilir dengan troli yang di penuhi baju ,yang aku kutip sponsor dan stock yang telah di pakai presenter di setiap make-up room studio ketika itu…haha.

private_d0fb6cf78c7715b2007d8d3d3c5da8d0709e8044190492b138a557f7d89b23dam       private_4c84708652885c6d982773ed68393971465b9495fd008efbac7edd30830f08b7m 1311864950_m

Image620

Terkenang gak bila di suruh menjadi model untuk di make-up kan  oleh candidates make-up artist yang interview keje kat situ…lawak habis bila muke aku ni di tenyeh dengan macam -macam color untuk di eksperimentasi ..kesian aku kene ragging waktu tu !

Haha..tapi di situlah aku mula belajar memegang tanggungjawab dari sekecil-kecilnya untuk mendapatkan sponsor wardrobe ,set date untuk fitting,laundry ,lipat baju,lipat seluar ,iron baju ,jahit butang  bla..bla…haha penatlah citer bende-bende yang yang wat kat situ ..haha.

Aku tak kisah di pandang rendah,bagi aku itulah proses belajar dan  bersyukur aku ada peluang untuk belajar dari bawah walaupun aku pemegang ijazah ,sebab dari situ aku belajar network,bergaul dengan orang belakang tabir dalam bidang yang sangat aku minati ini.

Image584

Teringat juga kata bos lama aku .Kak Farahin,”If u stay with this attitude ,i know u will be a great person one day!”Jadi aku nak nasihatkan pada kengkawan yang masih belum dapat perkerjaan tu,janganlah memilih sangat ,sebab memikirkan gaji,jawatan tinggi bersandarkan sijil Degree atau Master yang korang ada .

Image619 

Bagi aku setiap majikan mahu staff di bawahnya  dapat menawarkan perkhidmatan yang baik,bersesuai atau lebih dari gaji yang mereka tawarkan.Jadi  pertama, kita mesti mendapatkan kepercayaan ,dari situlah kita boleh menunjukkan kebolehan .

Apapun terima kasih  TV3,kerana memberi aku peluang itu!

Surat Rindu Kepada Kekasih …


Katakanlah,

Jalan terbuka ini

Yang menjalar dari puncak gunung, melengkar

Lembut perlahan, berhenti sebentar di titian.

Di arus sungai telah ku lempari batu-batu kecil

Di ujung embun menitis sebuah rindu

Aku mencairkan cinta

 

Kau melihat ku

Begitulah saat-saat keinginan diri

Terbentur

 

Ujung tumit ku yang pecah

Dari retakan terhalus

Membelah dan perih tiba-tiba menyentuh air asin laut-Mu

 

Mata kian pedih bila malam-malam menunggu

Kau, Kekasih

Aku melutut di rahmat-Mu

Sebuah cinta sebenarnya berada

Di kepak-Mu, aku menghulur tangan

Menampung titis suci

Di taburan haruman kasih

 Aku telah kelu,

 

Tuhan ku

Bersama-Mu

Cinta menjadi manikam dengan seribu warna

Sekelian para kekasih menghimpun kenangan

Semua telah menepikan janji

Atau aku yang dulu sering membisiki dan merindui

 

Kini

Cinta menjadi satu

Aku telah masuk ke awan terbelah

Ke sebuah pintu rela

Penentuan-Mu, ya rabbi.

Siti Zainon Ismail

*suker sangat…menyentuh hati ,meresap jauh ke sanubari!

Say goodbye…


 

A child was born on a cold and windy night

Not far away from the burning village lights

Another son in a poor family

Bit short on money but the loving ran free

 

And as he grew from a boy to a man

His mama cried but he didn’t understand

Somehow she knew oh that someday he would go

Into the world and a life of his own

 

Say goodbye but never deny

All the love you’re leaving behind

Don’t forget all the feelings you know

They’ll be with you wherever you go

 

Out in the world he’s been living the good life

House, car and money with a true and loving wife

A child is born to this new family

They gave her everything with love guaranteed

 

And as she grew and the quarrels began

Her papa cried but she didn’t understand

Somehow he know oh that someday she would go

Into the world and a life of her own…

 

#best gak lagu nie..layannnn!

Kecewa…


Jujurnya aku sangat kecewa dengan ‘end product’ aku kali ni…entah kenapa semuanya serba tak kena.., ingin ku tinggalkan semua lalu pergi …ingin ku tinggalkan kecewa …entah kenapa kecewa itu ada sahaja..di depan ..di belakang ..eh apa  aku merapu nih!

Arghhh …KECEWAnyerrrrr!

Weekend with them!


Image542

Mama n Abah yang selalu bersama…

Image537

Adik  demam..pun nak ikut !

Image538

Ni baru suku…

Image533

Yg baju putih tu adik aku Haikal,kat sini kalau nak beli ikan patin kene tangkap ikan tu dalam tong besar tu…jadi hero nilah akan melakukan kerja 2 berkenaan ..kui..kui

Image528

Image529

*************************************************************