Pekerjaan pertama saya.


Walaupun tajuk di atas macam karangan budak darjah tiga …harap korang abaikan kerana aku dah tak tahu nak wat tajuk apa untuk entry kali ini…hehe

Image536

Aku pasti setiap orang ada  kenangan tersendiri ketika menjejaki alam pekerjaan,malah ‘first job’ itulah sebenarnya ‘first step’ untuk sampai ke kedudukan sekarang ..betul tak?

dari’jual kuih dan nasi lemak tepi jalan , jual burger dan air  dari bilik ke bilik  masa kat kampus , (ops! tiada pekerjaan ‘jual diri ‘dari hidupku..wakaka) jadi ‘Minah Kilang’, ‘Promoter’,jual cd cetak rompak..aku pernah buat..dan aku tahu korang pasti lebih dasyat dari tu hehe…

tapi apa yang aku nak citer kata sini ialah ,pekerjaan pertama dalam bidang penyiaran sebelum aku bergelar Senior Producer seperti sekarang.

 Image577

‘Wardrobe and stylist’ merupakan pekerjaan pertama aku ,dalam bidang broadcasting ni,masa tu aku bekerja di TV 3 tapi tak lama,however cukup untuk aku menimba pengalaman baru dan belajar cara-cara nak mendapatkan sponsorship,make-up dari make-up artist yang hebat-hebat kat sana .

Image680

Masa tu aku baru je grad,so aku memang tak memilih keje sgt .Jadi bila dapat je offer tranning dan bekerja di ‘Image Department’ TV3 ,aku terima je walaupun gaji cam leh sangkut tulang ikan jer  ..kui..kui.

Image580 Image686

Image587

First job , aku kene ikut akak senior kat situ pegi One Utama jumpa sposor,pilih baju untuk presenter ,belajar mix and match tone color pakaian ,dan deal sponsorship untuk siran TV3 ketika itu.

Tergelak gak bila teringat ,aku ke hulur ke hilir dengan troli yang di penuhi baju ,yang aku kutip sponsor dan stock yang telah di pakai presenter di setiap make-up room studio ketika itu…haha.

private_d0fb6cf78c7715b2007d8d3d3c5da8d0709e8044190492b138a557f7d89b23dam       private_4c84708652885c6d982773ed68393971465b9495fd008efbac7edd30830f08b7m 1311864950_m

Image620

Terkenang gak bila di suruh menjadi model untuk di make-up kan  oleh candidates make-up artist yang interview keje kat situ…lawak habis bila muke aku ni di tenyeh dengan macam -macam color untuk di eksperimentasi ..kesian aku kene ragging waktu tu !

Haha..tapi di situlah aku mula belajar memegang tanggungjawab dari sekecil-kecilnya untuk mendapatkan sponsor wardrobe ,set date untuk fitting,laundry ,lipat baju,lipat seluar ,iron baju ,jahit butang  bla..bla…haha penatlah citer bende-bende yang yang wat kat situ ..haha.

Aku tak kisah di pandang rendah,bagi aku itulah proses belajar dan  bersyukur aku ada peluang untuk belajar dari bawah walaupun aku pemegang ijazah ,sebab dari situ aku belajar network,bergaul dengan orang belakang tabir dalam bidang yang sangat aku minati ini.

Image584

Teringat juga kata bos lama aku .Kak Farahin,”If u stay with this attitude ,i know u will be a great person one day!”Jadi aku nak nasihatkan pada kengkawan yang masih belum dapat perkerjaan tu,janganlah memilih sangat ,sebab memikirkan gaji,jawatan tinggi bersandarkan sijil Degree atau Master yang korang ada .

Image619 

Bagi aku setiap majikan mahu staff di bawahnya  dapat menawarkan perkhidmatan yang baik,bersesuai atau lebih dari gaji yang mereka tawarkan.Jadi  pertama, kita mesti mendapatkan kepercayaan ,dari situlah kita boleh menunjukkan kebolehan .

Apapun terima kasih  TV3,kerana memberi aku peluang itu!

5 Comments (+add yours?)

  1. syahrilkadir
    Aug 12, 2009 @ 07:57:27

    suka entry nih…dahsyat ye pengalaman cik fieha ni, serba boleh, wardrobe boleh, make up boleh, wat skrip boleh, direct boleh, serba boleh

    untung company dapat u, untung lagi cik abang tu, ngeh ngeh ngeh

    Reply

  2. 001beautifulcrazy
    Aug 12, 2009 @ 11:59:27

    Macam mana boleh jadi kurus dulu???

    Reply

    • kasihfieha
      Aug 12, 2009 @ 21:40:50

      makan nasi berlaukkan sup..hari-hari jalan kaki pegi balik keje…tido awal takut lapar di malam hari…bla..bla..bla

      Reply

  3. melasalam
    Sep 18, 2009 @ 10:46:42

    mak sangat kagum dengan kegigihan ko nyah…. mak sentiasa mendengar keluhan dan rintihan kau satu ketika dulu… dan dari situ ko membina keyakinan hingga ke tahap sekarang…

    chanteq ko nok!!!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: