HITAM DAN PUTIH…


Image296

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan

Advertisements

Teringat Dolu-Doluuu…


Baru balik outsation..penat masih belum hilang…
Namun entry kali ni bukan kerana untuk bercerita tentang pengalaman shooting trip tapi lebih kepada retetan kenangan masa aku practical dulu..

kurang 2 bulan lalu aku di tugaskan untuk monitor sekumpulan pelajar yang mahu menerbitkan rancangan untuk tugasan semester akhir mereka .Oleh kerana ‘dateline’ mereka yang sangat hampir dengan jadual shooting aku ..terpaksalah aku mengambil mereka yang seramai 5 orang itue…

namun ,mereka bernasih baik kerana 95% pre-pro telah pun settle…jadi aku pk takkan nak bagi dieorang produce? almaklumlah ..ASTRO sgt menitik beratkan soal kualiti program ,dan kalau Tuan dan Puan Besar tahu hal i ni, mahu bergegar seluruh FM nih!

So setelah berbincang dengan Tuan Director ,aku decide untuk tolong dieorang lulus paper ni jer,so aku just bagi tugasan trainee je…lagipun mereka terikat dengan class,jadi susah aku nak bagi banyak tugas…humm bertuah korang!!!

Bila aku tengok gelagat bebudak ni ..teringat zaman aku practical dulu…seperti mereka akupun lulusan bidang yang sama ,infact bebudak ni kira junior akulah gaklahh..

4 years back..aku pun macam tu…tapi aku bermula dengan news, jadi reporter ke hulu ke hilir…cari berita hiburan…

Image705

Image729

itulah detik pertama aku belajar berkerja dan berjumpa dengan berbagai manusia dalam industri ..aku akui mula tuh memang aku culture shock skit…

Pertama..aku berkerja di bawah bos2 yang sembang cakap omputih tak hengattt!

Image712

Image720

KeDua…aku kene sound sebab tak senyum dengan staff lain!..dan aku di label sebagi trainee “muke tak de perasaan” huh itupun jadi isuu ke!

Ketiga…masa tu gak aku belajar smoking suam-suam kuku!

Image707

KeEmpat ..skandal sana -sini!

KeLima …aku di dedahkan dengan dunia gay…opsss!

18605200219298l

KeEnam…aku kena tipu dengan “musang berjanggut lebai” hehe…nasib baik aku tak kene jual!

KeTujuh …kenal macam2 perangai artis dan personality ada baik dan ada yang hampeh!

hahaha..itu jelah …tapi sebenarnya seingat aku banyak lagi pengalaman selama 4 bulan practical dan 2 bulan bekerja di situ benar-benar mengajar dan memberi satu pengalaman baru…

Pertama…aku dah pandai speking London dengan bos-bos aku! hehe budak-budak lain tak dpt pengalaman camni ooo!

KeDua..bila aku suke senyum ramai yang mendekati aku..nak sembang ngan aku..nak ajar itu…nak ajar ini …Last org yang sibuk mengata tu jadi yang paling rapat dengan aku !Tak rugi beb! …jadi adik-adik amalkan senyum ek !

1620442204879l

KeTiga…smoking is not good for ur health! lagipun u oll akan nampak tak cantik ! (opss bukan ditujukan untuk sesiapa)

KeEmpat…skandal ni ada baik dan buruk…yang penting tahu jaga diri,sayang diri sendiri ,sayang orang yang di cintai!

Ke Lima…well ‘gay’ pun, have a feelings honey!

KeEnam…hurm yang ni lain sikit…peristiwa “musang berjanggut lebai” ini lah telah membuka mata aku…tak semua lelaki yang di lihat baik itu baik ..dan tak semua lelaki yang di lihat jahat itu jahat…jadi pandailah menilai orang !(opss tak de kene mengena dengan gambar yang dipaparkan!)

Image722

Ke Tujuh ..kenal dan dapat belajar dan berkejasama dengan personality yang dah berjaya! dan individu yang hebat-hebat dalam industri!

Image726

Image732

Image715

satu lagi sebelum terlupa …masa training adalah waktu yang paling sesui untuk belajar segalanya dari segi kerja dan dan asam garam dalam dunia orang-orang penyiaran ini,kalau korang rasa tak selesa dan tak boleh adapt dalam keadaan ini ..baik korang angkat kaki,korang bukanlah ditakdirkan untuk bekerja dalam bidang ini..nasihat dari akak yang pengalaman pun suam-suam air teh jer nih..hehe.

13473514827576l

Good Lucks!

Aku di tanggal 10.10.09!


DSC01789

Terima kasih pada semua yang mengucap selamat dan mendoakan aku.

Kepada Mama dan Abah yang pagi-pagi lagi menelefon dan menyanyikan lagu’Selamat Hari Jadi ” untukku… sungguh aku terharu!

Kepada En.Tunang yang sanggup berbelanja besar demi menghiburkan aku,dihari yang sungguh bermakna bagi diriku..

Terima Kasih pada teman-teman rapat..skandal jauh dan dekat..haha(memain jer) yang sudi menghadiahkan kata-kata indah dan ucapan selamat!

Kepada bos-bos FM yang sudi meraikan hari jadi ku bersama Murni dan Razel dengan kek dan stimbot IT departmen yang sedap tu!

Terima Kasih juga kepada kawan-kawan satu ofis..dengan doa ihklas kalian.

Bertambahnya usia..bertambahnya cabaran menanti disana..yang pasti aku akan tabah menghadapinya .Amin

dah tua rupanyer..aku..huhu

*peluang untuk meyumbangkan “hadiah” masih lagi terbuka bagi mereka yang ingin berbuat demikian ..haha (gurau jer..ngee.ngee)

William, Rissoto & Hen Party!


A.Razlin belanja makan kat William..katanya dia tak dapat buat ‘Open house’,so dapat belaja makan jelah…
namun ada 3 perkara menarik hati aku malam ni!

1.‘Rissoto’ dan ‘Tukang Makan’ merangkap Organizer

Image259

Image260

2.Mushroom Soup.

makanan fav,aku jika berkunjung ke sini ..

Image261

3.Hen Party!
Hurm …actually aku mulanya tak paham apa maksudnye,tapi kata A.Razlin ,ia macam Bachelorette party ..atau Melayunye..’Party Bujang’lah…hehe.

Kak Lin kata : “Ok gak kalau wat sebelum wedding kau fiha..hehe”

aku:”Kalu org putih leh mabuk-mabuk kak..kita nak wat per,takkan karaoke sambil menari atas meja?

Ina menyampuk: ‘Eh itu kan ,ko selalu buat lah…!” pecah ketawa semua hahaha

Cam best..so aku balik and wat research skit pasal ‘Hen Party ‘ni…so memang ia adalah budaya orang barat, selalunya ia diadakan oleh bakal pengantin untuk rakan-rakan rapatnyer..yela..nak meraikan berakhirnya zaman bujang..kira kala orang melayu ni macam ‘Malam Berinai’lah ..hehe

antara yang aku dapat reserach sikit dari Wikipedia :

“Many different kinds of entertainment are selected, depending on what the organizers think will best please their guest of honor. While notions of a bachelorette party as a night of drunken debauchery persist in some social circles, it is becoming widely seen in America as an opportunity for female bonding.[5] According to etiquette expert Peggy Post, “Whatever entertainment is planned, it should not embarrass, humiliate, or endanger the honoree or any of the guests.”

[2]When held in a private venue, such as the hostess’s home, the party may take any form that pleases the hostesses and honors the bride-to-be. Dinners and cocktail parties, which provide comfortable opportunities for participants to talk or to give intimate advice to the bride-to-be, are common.[2] Other hostesses choose a themed party, such as a “pamper party,” with guests indulging in spa treatments, or a cooking class.[7] While proposing a toast to the bride-to-be is common at most bachelorette parties, some center on drinking games and host male strippers.”

Uihhhh..idoklah teman..tapi kalau nak berparti sambil karaoke..tu memang boleh difikirkan..bukan apa..inilah masa nak spend time dengan kawan-kawan bujang sebelum melangkah ke alam rumahtangga…huh lamenyer tak karaoke..hehe

ermm ada sape-sape yang nak sponsor “Hen Party” gua?

Kehilangan …


………………………….?

……………………………………..?

…………………………………………..?

I’m speechless…

agaknye bergitulah aku ,

bila berdepan dengan sebuah,

kehilangan!