Teringat Dolu-Doluuu…


Baru balik outsation..penat masih belum hilang…
Namun entry kali ni bukan kerana untuk bercerita tentang pengalaman shooting trip tapi lebih kepada retetan kenangan masa aku practical dulu..

kurang 2 bulan lalu aku di tugaskan untuk monitor sekumpulan pelajar yang mahu menerbitkan rancangan untuk tugasan semester akhir mereka .Oleh kerana ‘dateline’ mereka yang sangat hampir dengan jadual shooting aku ..terpaksalah aku mengambil mereka yang seramai 5 orang itue…

namun ,mereka bernasih baik kerana 95% pre-pro telah pun settle…jadi aku pk takkan nak bagi dieorang produce? almaklumlah ..ASTRO sgt menitik beratkan soal kualiti program ,dan kalau Tuan dan Puan Besar tahu hal i ni, mahu bergegar seluruh FM nih!

So setelah berbincang dengan Tuan Director ,aku decide untuk tolong dieorang lulus paper ni jer,so aku just bagi tugasan trainee je…lagipun mereka terikat dengan class,jadi susah aku nak bagi banyak tugas…humm bertuah korang!!!

Bila aku tengok gelagat bebudak ni ..teringat zaman aku practical dulu…seperti mereka akupun lulusan bidang yang sama ,infact bebudak ni kira junior akulah gaklahh..

4 years back..aku pun macam tu…tapi aku bermula dengan news, jadi reporter ke hulu ke hilir…cari berita hiburan…

Image705

Image729

itulah detik pertama aku belajar berkerja dan berjumpa dengan berbagai manusia dalam industri ..aku akui mula tuh memang aku culture shock skit…

Pertama..aku berkerja di bawah bos2 yang sembang cakap omputih tak hengattt!

Image712

Image720

KeDua…aku kene sound sebab tak senyum dengan staff lain!..dan aku di label sebagi trainee “muke tak de perasaan” huh itupun jadi isuu ke!

Ketiga…masa tu gak aku belajar smoking suam-suam kuku!

Image707

KeEmpat ..skandal sana -sini!

KeLima …aku di dedahkan dengan dunia gay…opsss!

18605200219298l

KeEnam…aku kena tipu dengan “musang berjanggut lebai” hehe…nasib baik aku tak kene jual!

KeTujuh …kenal macam2 perangai artis dan personality ada baik dan ada yang hampeh!

hahaha..itu jelah …tapi sebenarnya seingat aku banyak lagi pengalaman selama 4 bulan practical dan 2 bulan bekerja di situ benar-benar mengajar dan memberi satu pengalaman baru…

Pertama…aku dah pandai speking London dengan bos-bos aku! hehe budak-budak lain tak dpt pengalaman camni ooo!

KeDua..bila aku suke senyum ramai yang mendekati aku..nak sembang ngan aku..nak ajar itu…nak ajar ini …Last org yang sibuk mengata tu jadi yang paling rapat dengan aku !Tak rugi beb! …jadi adik-adik amalkan senyum ek !

1620442204879l

KeTiga…smoking is not good for ur health! lagipun u oll akan nampak tak cantik ! (opss bukan ditujukan untuk sesiapa)

KeEmpat…skandal ni ada baik dan buruk…yang penting tahu jaga diri,sayang diri sendiri ,sayang orang yang di cintai!

Ke Lima…well ‘gay’ pun, have a feelings honey!

KeEnam…hurm yang ni lain sikit…peristiwa “musang berjanggut lebai” ini lah telah membuka mata aku…tak semua lelaki yang di lihat baik itu baik ..dan tak semua lelaki yang di lihat jahat itu jahat…jadi pandailah menilai orang !(opss tak de kene mengena dengan gambar yang dipaparkan!)

Image722

Ke Tujuh ..kenal dan dapat belajar dan berkejasama dengan personality yang dah berjaya! dan individu yang hebat-hebat dalam industri!

Image726

Image732

Image715

satu lagi sebelum terlupa …masa training adalah waktu yang paling sesui untuk belajar segalanya dari segi kerja dan dan asam garam dalam dunia orang-orang penyiaran ini,kalau korang rasa tak selesa dan tak boleh adapt dalam keadaan ini ..baik korang angkat kaki,korang bukanlah ditakdirkan untuk bekerja dalam bidang ini..nasihat dari akak yang pengalaman pun suam-suam air teh jer nih..hehe.

13473514827576l

Good Lucks!

8 Comments (+add yours?)

  1. yasmin lind
    Nov 01, 2009 @ 17:51:25

    saya stuju kata-kata mutiara itu..

    Reply

  2. 001beautifulcrazy
    Nov 01, 2009 @ 21:16:23

    Macammana gambo kak lin ada.. gambo aku tak ada.

    Reply

  3. kasihfieha
    Nov 02, 2009 @ 13:28:49

    wakaka..sorila nak aku tak jumpe plak …nanti aku cari!

    Ish mana plak gambo si dak na ni!

    Reply

  4. jesselane
    Nov 04, 2009 @ 15:58:11

    hehehehhe ….. sebab kak lin terkenal dulu. wakakkakaka … kurus!!!!! siot je. sakit ati tengok gambar kurus. ni mesti masa fiha punya last day practical ni. hehehehe … time kasih kerana letak gambar kak lin kat sini. semangat nak kurus lagi.

    Reply

  5. rai
    Dec 16, 2009 @ 18:56:21

    hi fieha! i bloghopping n masuk blog u. still recognize me tak? kita pernah practical sama2 dulu. i saing2 diana and effa, sue n mas.

    Reply

  6. kasihfieha
    Jan 12, 2010 @ 01:37:48

    ingat ..rai keje katner skrg?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: