” Kami dah jadi ORANG”


-” Kami dah jadi ORANG”?

Mungkin kerana berbagai resepi  telah kami cuba…

Mungkin kerana  diantara kami ada yg dah berumah tangga..

malah ada  yang sibuk merancang  tarikh ‘Hari Bahagia’…

“Kami dah jadi ‘ORANG‘ -rupanya …

itu kata seseorang yang melihat kami semua dewasa …

itu kerana kami lebih sabar…dalam kerjaya ..

itu kerana tiada lagi isu tak mandi dan balik pagi buta..

jaga editing katanya..hehe

“Kami dah jadi   ‘ORANG ‘..”

itu kerana kami mahu  sentiasa kemas  dan cantik

itu kerana kami tak sabar menunjuk jam untuk pulang berdetik!

Kenapa  pula kata …”Kami dah jadi ORANG..”?

dulu kami macam Hantu ker?

bekerja siang malam ..tak kira masa..

sampai waktu makan pun kami lupa..

sampai  balik kampung pun kadang-kadang aje…

Elak Mak tanya bila nak berumahtangga..kata kami..”Owh ,bikin pening aje”

salah ‘SENT ‘ email pun  buat ‘Puan J’ naik gila…”Owh Jesus”!!, katanya

Kenapa  pula kata …”Kami dah jadi ORANG..” yea??

sebab  kami rasa maki -memaki perkara biasa..

setakat bertumbuk dan bergaduh kami tak heran

ada juga yang  lari  lokasi pengambaran!!

bikin kecoh..sampai Boss pun nak pengsan!…haha

Aduh macam-macam cerita tika kami muda remaja..

Tengok budak-budak sekarang..kami gelak sendiri..

ade yang tak tahan terus cabut lari..

tapi itulah realiti di bidang ini…

“Kami dah jadi ORANG”

kerana masa membuktikan kami tahan di uji …

kerana ada yg datang dan pergi ..tapi kami masih bertahan di sini.

cuma kami kini lebih berDIPLOMASI…

cuma kami kini lebih berMANDIRI.

cuma kami lebih mencari sesuatu yang HAKIKI..

“Kami dah jadi ORANG”…kerana itu kami disini!

* sorry cerita ini tak berkaitan dengan yang hidup ataupun mati..tapi kalo dah Terperasan …seyum-senyumlah sendiri!! hehe

Bukti Yahudi tahu Islam agama yg Benar?


*sebenarnya aku dah buat satu entry boikkk punya pasal pokok ni ..tapi time nak publish ..blog aku di block beberapa kali…(sendiri mau ingatlah! !..mmg puak2 Yahudi ni memerhati)..better korang research pasal pokok ni!

Allahuakbar!

I’m BaCk!!!!..bersama updatesnya!


Setelah di leter oleh seorang teman rapat…

Setelah di rayu beberapa peminat..cewahhh!!!

Aku kini kembali..aktif bersama blog ku yang dah naik ‘berCendawan’ ini…hehe

Sebenarnya tak tahu nak cerita ape ..aku akui sejak kewujudan FB ni …di tambah ,kesibukan  bergelar “Mummy ”

hurm aku rasa blog aku ni pun dah merajuk!!!

Ape ek nak update???? ermmm haa..kini aku baru sebulan menjejak kaki bertugas di tempat baru …dah bekerja bersama rakan-rakan lama…hehe

  

*tempat keje aku sekarang


kata org “Ikan di laut ..asam di darat” yang seronoknya kami bersama semula …walaupun tanpa kehadiran ‘AMoi’ kesayangan kami…maklumlah tempat baru ni memang tak hired mereka yang bukan muslim…Stesyen TV Islam la katakan ..

tp ape salahnyer kan?? kan??? huhu( habislah En.Bos  Memo kan aku nanti.. haha)

*Kenangan bersama “AMoI”..

Anaqi pun dah nak masuk 8 bulan dah 7 hb bulan depan..pantasnya masa berlalu…

Namun aku masih tersisa bersama kenangan pahit manis bekerja di tempat lama…bak kata org “Tempat Jatuh lagi di kenang ,..inikan pula tempat tersimpannya  kenangan mase bujang ,kawen dan mengandung dan beranak puleee !!!

*Bujang

*Kawen

*Preggy!

*dah jadik Mummy!!

Ya..Allah aku sgt mendoakan  Syarikat yg pernah aku bernaung di bawahnya ..terus sukses..bersama pimpinan baru ,dan berjaya melalui segala dugaan yang datang , bersama anak-anak kapal yang masih gagah bertahan ,muka-muka baru yang bakal merubah masa depan Syarikat yang sangat aku sayangi itu…

Sukar  untuk meninggalkan ape yang aku ada…tp demi masa depan ..demi pengalaman baru …aku harap mereka memahami ..dan aku pasti mereka mengerti biarpun dengan berat hati..(sedey plak..haih!)

Doakan aku wahai “Mereka yg telah aku tinggalkan”

   

   
semoga keputusan ini ..bakal membawa perubahan yg lebih baik untuk diriku…kini dan di masa hadapan ..aminnn.

Sekarang tengah Pre-Pro program baru “Man Jadda Wajada” -(Siapa yang berusaha) ..pasti berjaya !..doakan aku sukses yea!!!

Rasenya itulah updatenya….jumpa lagi !!!

*pic masih banyak lagi nanti aku masukkan lg…huhu

Sudah lama…


6 bulan ..sebaya  Anaqi blog ini ku tinggal sendiri

hurmmm… sudah lama

kini membilang kabut waktu

memacu  duga …dan goda

yang datang menghilang

bertahun

bisa…

bukan menyusul membuta

bukan kerna sesiapa

mungkin…

kerna sudah lama!

-fieha

Sedang mengumpul semangat…hehe


hadirlah..setelah lame kau bersenang

hadirlah…setelah lama kau bermimpi

hadirlah…setelah lama kau berangan

hadirlah…semangat yang hilang!!!

hadirlah …menyahut cabaran demi kebenaran

HADIRLAHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Takkan pernah kau rasa…


Sebelum ini aku sering juga dengar berbagai  ekspresi tentang  sakit bersalin ,sebelum aku sendiri menempuhinya ..ade rakan-rakan  malah saudara -mara berkata ,nikmatilah rasa sakit itu ,kerana manisnya akan dtg kemudian dan kau akan berasa sangat lega …,kata sepupu aku., yang juga baru menimang cahaya mata

“ Fiha ,aku rase better ko ,ko mintak doc bg ko Epidural,macam aku aritu,Doc cakap aku hanya akan rasa 20% ..tapi sakitnyer memang giler ..so oleh kerana aku tahu tahap  “kelembikan” ko ,elok ko amik Epidural”..

Ni kata kawan baik aku pula..

“Awak boleh buat Piha,sakit tu memanglah..tapi tak sakit sangat ..awak mesti mampu menghadapinya”

Kata Mama dan makcik –makcik aku pula..

“Biasalah sakit bersalin,tapi setiap org rase sakitnyer lain-lain,ade yang sakit sangat ade yang tak sangat “

Hurm..sepanjang mengandung ..banyaklah definisi sakit bersalin  yang aku cube korek2 dari yang lebih berpengalaman…maklumlah aku anak sulung..aku ni macam budak bodo yang tak tahu ape..hehe.Yang aku nak tahu sakitnyer bagaimana…memulas ke?..mengeraske? macam nak meletup ke?. semuanyer bermain di fikiran…

Ketika kandungan masuk 8 bulan ,doctor menegesahkan aku mempunyai ketumbuhan di luar rahim…kemungkinan tak boleh bersalin secara biasa…tetiba aku berasa lega…tetiba aku rasa macam akan terlepas sesuatu kalo tak dpt bersalin secara normal …dan pastinya En.Suami pasti berputih mata ,kerana memang dia dah pasang niat untuk bersama aku  di bilik bersalin … pekara ini buat  aku termenung ..lama..

Akhirnya setelah berbincang dan meluahkan segala yang terpendam antara kami , kami redha jika anak yang bakal lahir itu nak keluar ikut tingkap juga…asalkan semuanya selamat..

Sebulan aku berehat di kampong dan berulang alik ke hospital dan menjalani berbagai ujian untuk memastikan ketumbuhan tak menganggu kandungan dan menjejaskan kesihatan aku…akhirnya  aku beranikan diri meminta  doctor jika aku dapat secara normal dan membuang ketumbuhan itu selepas bersalin…doctor mengesyorkan aku berjumpa pakar dan setelah beberapa perbincangan di buat ,mereka membenarkannya  dan kata dieorang “if anything abnormal happen when delivery,we procced to operate,so u need to be prepared” …maksudnyer ade sinar di situ…

Kalau ade rezeki ..merasalah aku bersalin normal..hehe ,suka gaklah dalam hati ni!

En.Suami pun tak duduk diam ,cari ihktiar agar aku mudah bersalin…tambah pula aku kandungan aku overdue hampir seminggu..Akhirnya ,seorang rakannya mengesyorkan ubat hemopathy untuk mudah bersalin..apa lagi tanpa berlengah lagi aku pun..zassss

Aku di tahan di ward setelah overdue lebih seminggu..dan aku still tak dapat rase contaction sgt..so Doc plan nak ‘induce’ n prepared if kena operate…

Tepat jam 9 malam ,aku dah sakit perut..3 ..4 kali keluar masuk tandas,..aku cuba mengira tahap contraction ,dari 15 minit sekali ,hinggalah 7 minit sekali..sakitnya macam nak terbuang air besar ,sesak nafas ,dan perut rase bergelodak ,aku rase aku lah patient paling bising kat ward tu..dan nurse kat situ dua tiga kali datang menenangkan aku ,aku mintak Doc check jalan ,sebab sakit sangat,…selesai  check jalan kali pertama ..hampa betul..kata doc baru bukak 1 cm…dan aku rase macam nak mati..dan aku di tolak semula ke katil ,aku cuba tahan rase sakit sambil mengucap ,dan baca surah2 yang aku tahu,sakitnya makin kuat…kali ni aku sampai  berguling, seolah baby menendang mahu keluar!!

Aku panggil nurse lagi ..kali ni aku 3 orang nurse datang menangkan aku,agak dieorg dah kesian sangat tengok aku…sambil mekan perut aku dan melihat jamnyer..dier berlari mendapatkan doc…katanyer contraction aku sgt kuat ..terus aku di tolak ke doc sekali lagi…kali ni jalan dah bukak  3cm…sepatutnya aku takkan rasa sakit macam tu…

So doc ambik keputusan , untuk inject aku dgn ubat tahan sakit, yang memerlukan kebenaran aku dan  En Suami kerana suntikan itu mungkin akan meninggalkan kesan sampingan pd bby kami…segera En Suami datang dan dier minta tungg di luar sementara doc menyediakan  ubat tu…adoiyaiii…lamanyer..aku rase Doc pun tak berani kot!

Tepat kul 2pg aku rase cam nak terkencing..dan aku di tolak dgn wheelchair ke toilet oleh 2 org nurse ,dierorg tak bagi aku tutup pintu ..apa lg ..buang jelah depan dierorg…hehe..pastu aku rase macam ade bende nak keluar macam nak terberak …aku cakap boleh ker aku teran…2 nurse tu dah kelam kabut suruh aku tarik nafas ,n cepat2 dieorang bangunkan aku yang dah terjelepuk kat lantai toilet tu,terus tolak aku berjumpa doc..dan kali ini aku rase cam nak pengsan…masa tu dalam kepala aku,hanya pikir nak mati jer,nafas aku turun naik cepat,pinggang rase sakit sagt ,..mase tu lah aku agak aku mintak dgn Tuhan panjangkan umur aku,dan mintak ampun segala dosa2 aku…

Kali ni doc check sendiri contraction dan check jalan sekali lagi..die terkejut tak sampai 15 minit bukaan dari 3cm tadi dah jadi 5 cm…terus aku di tolak ke labour room …mase tu aku memang dah tak  dgr aper,yang aku tahu sakit yang teramat,perghh…

Masuk jer labour room ..sekali lagi staff nurse nasihat kan aku supaya bersabar,,maklumlah anak sulung..tapi memang mulut aku tak leh henti bising…pastu ade plak doctor practical mane dtg nasihatkan aku” akak kene bersabar ,anak pertama memang macam ni”…akak kene kuat semangat dan ntah ape2 yang d bebelnyer lagi..akhir aku dah tak leh sabar dah aku suruh dier diam!!!haha..terus die kebelakang…mungkin terkejut kot ,hurmm kalo aku jumper dier mesti kene mintak maaf ..hehe habislah aku kalo kecik ati dengan aku..ngeh…ngeh

Dalam  sakit tu ..sempat gak aku baca ayat-ayat yang aku practice mase mengandung dulu..terus bukaan dah sampai 8 cm..,trus En Suami di panggil..melihat wajahnyer rasa lega skit…namun sakit gak bila di suruh tahan dan jangan teran padahal aku rase memang dah nak keluar dah..ape lagi doc akhirnya  pecahkan air ketuban aku dan buat potongan ‘episotomy’..sakit macam kene gigit semu jer rasenyer ..sebab sakit perut aku ni ..berkali ganda sakitnyer…adoiyaiiii..

Kali ni doc hanya tumpukan untuk kelurkan bby,En,Suami terus peluk badan aku dari belakang dan tak henti-henti  menenangkan aku ,sambil beristigfar …dan membantu aku untuk meneran …OK TERANNNNNNNN!!!-kata Doc

Sekali…”ok..dah rase rambut die! Teran lagi”

Dua kali…” Yess ..dah dapat kepala dia ..tengok kepala die Fiha!!!” Doc bagi semangat kat aku..baby dah start nangis,En Suami ku macam nak nangis ade cam nak meneran pun ade..haha

Tiga kali….”Alhamdullilah ..welldone ….badan baby berjaya di keluarkan ” kata Doc  dan terus potong tali pusat bby ..aku hanya pejamkan mata ..terase lega..tapi nak tergelak juga bile Doc tunjukkan aku bby “Ok Fiha tengok bby u,semua jangan bagi tahu dia baby boy or girl”..dalam hati aku ape lak Doc ni dah sah2 aku tahu bby aku tu boy…lagi nak wat surprise!haha

Setelah di azankan En Suami, bby di letakkan di atas dadaku…rase puas..walaupun snagat keletihan..tak sangka tak sampai 7 minit dan 3 kali teran ..aku berjaya lahir HFIY ANAQI DURRANI…pada 7 October 2010,jam 3.15 pagi..Selamat datang sayang, ke dunia Mummy!

 

Lepas tu bile seorang teman tanya ..”Macam mana sakitnye bersalin?”

Aku hanya jawab,” Rase sakit yang takkan  pernah kau rasa…selagi kau tak bersalin”…hehe

 

Dia Ibu Idaman??


Sejak di universiti hinggalah 4 tahun di alam pekerjaan…inilah pertama kali saya di tinggal di rumah  orang tua saya dalam tempoh yang agak lama. Selain dari masalah kandungan  yg saya hadapi dari usia kandungan tujuh bulan .Hospital sudah menjadi rumah kedua saya.

Oleh sebab tu saya mengambil keputusan untuk pulang ke kampung ,memandangkan faktor ‘distance’  antara saya dgn Encik suami…dan kedua ibu bapa saya bimbangkan kesihatan saya telah pun mengandung dan tinggal seorang diri…namun bukan itu yang ingin saya ceritakan disini….

Hampir dua bulan dirumah , saya telah menyedari ttg sesuatu….selain makan,tidur dan membantu menguruskan kain-baju dan kebersihan rumah…ade sesuatu telah di takdirkan untuk saya pelajari ..dan sedari …tentang Ibu Idaman hati!

Ianya bermula di awal 2 minggu saya bermastautin di rumah org tua saya ini…

Saya mempunyai seorang adik perempuan bongsu yang di panggil dgn gelaran ‘Adik’…semakin di amati rupanya dia sudah besar panjang…kini menjangkau 18 tahun,dn menyambung pengajiannya di Tingkatan 6..

Kami mempunyai seorang ibu yang kami panggil ‘Mama’,…semakin di amati dan semakin lama saya bermastautin disini ,sikap ibu saya itu terlihat seperti 15 tahun lalu ..ketika saya di bangku sekolah…malah agaknya makin teruk!!..haha

Biar saya ceritaka sedikit tentang karekter ‘Mama’ kami ini…

*Seorang yang ceria dan ,suka berleter panjang.

*Seorang yang suka bergaya dan sentiasa mahu kelihatan cantik  ..kemana sahaja..waima ke masjid sekalipun!

*Suka menonton “marathon “ drama dan takkan bagi chance org lain ..jika ‘remote control ‘ ada dalam gengamannya!

*Suka window shooping..dan membeli barang2 yang diminati..biarpun kadg2 kita terpikir barang2 tu tak penting langsung!

*Suka menjerit dan memanggil nama anaknya yang berada di rumah ,bila sahaja pulang dan  kaki menjejak ke pintu pagar rumah(part ni yang paling tensen..seh!)

Oleh sebab itu sikap ‘Adik’ saya terhadap ‘Mama’ ‘pada satu hari,telah menyedarkan saya !

Saya faham dengan tekanan yang dia hadapi melayan karenah /perangai ‘Mama’ kami setiap hari,saya juga faham dia berkasar ketika bercakap dgn ‘Mama’  kerana bosan dengan perangai dan karenahnya yang suka berleter seolah-olah semuanya tak kena ..dimatanya !

Itu antara pekara yang betul menensionkn  ‘Adik ‘ bongsu saya …dan kalau di amati dan di kenang-kenangkan ..sebenarnya saya ,kakak sulung dan adik perempuan ketiga kami sudah pun melalui karenah ‘Mama’ kami itu 15 tahun  dulu…

Ya..semakin di amati..saya melihat saya dalam dirinya di usia itu…menangani ‘Mama’!

Mungkin dia pernah tertanya –tanya ,kenapa ‘Mama’ tak seperti ibu yang diinginkan? …kenapa Mama bukan seperti ibu kenalannya yang lain ,yg memahami,yang menguruskan segala keperluan anak,dan meletakkan anak di hadapan??

Mungkin juga dia pernah tertanya,kenapa ‘Mama ‘ suka berleter dan tidak membesarkan sesuatu pekara remeh temeh yang memeningkan kepala?

Malah,mungkin juga dia tertanya kenapa ‘Mama ‘ suka menjerit dan menyuruh dia melakukan itu dan ini?

Kenapa ‘Mama’ tidak seperti ibu idaman?

Saya melihat ‘Adik ‘ dan tersenyum sendiri…mungkin usia dan faktor fizikal saya yang memboyot ini , saya sgt tenang menghadapinya …

Walaubagaimanapun saya mengambil masa 2 hingga 3 hari memikirkan jawapannya…

Lalu..ingin saya nyatakan disini…

Adakah kita mempunyai pilihan??

Siapa kita untuk memilih dan mengidamkan  sikap ibu terhadap kita ??

Kenapa kita perlu melihat setiap kelemahan dan keburukan ibu kita ,lebih dari melihat kasih-sayang dan keistimewaannya yang ada padanya??

Kita mengidamkan sorang Ibu yang memahami,berlembut dan memiliki ciri2 ibu sejati..tetapi kita lupakan diri sendiri!

Seorang ibu juga  mengidamkan seorang anak yang menghormatinya,bijak,yang boleh dibanggakan ..tetapi adakah beliau mempunyai pilihan jika kita adalah seorang anak tidak seperti yang di harapkan ???

Jadi apa bezanya?

Bezanya …seorang ibu tidak pernah mempersoalkan…dia menerima kita dan berusaha menunjukkan kita erti hidup walaupun dengan cara yang tidak kita fahami dan sukai…kerana dia tidak meletakkan pilihan!!

Jadi siapa kita untuk mengidamkan ibu idaman ..jika kita juga tidak memiliki ciri2 anak yang di harapkan????

Harapan saya ,jawapan ini bakal memuasakan hati ‘Adik’ saya itu, jika tidak sekarang ..mugkin satu hari nanti!!

Hurmm…saya berpendapat begini mungkin juga saya juga bakal memnjadi seorang Ibu…

Adakah saya akan menjadi ibu idaman …kepada anak yang saya akan lahirkan??

Mohon doakan…

*satu hari ketika duduk bersantai dan menonton kes buang bayi di tv,’Adik ‘ berkata kepada Mama..”Kesianye..terima kasih Mama kerana melahirkan Adik dan tak membuang Adik seperti sampah”…saya pasti seorang Ibu pasti lega dan sejuk hati mendengarnya..hurm

Agar anak ini bahagia memiliki saya sebagai Ibunya...aminnn

Previous Older Entries Next Newer Entries