Takkan pernah kau rasa…


Sebelum ini aku sering juga dengar berbagai  ekspresi tentang  sakit bersalin ,sebelum aku sendiri menempuhinya ..ade rakan-rakan  malah saudara -mara berkata ,nikmatilah rasa sakit itu ,kerana manisnya akan dtg kemudian dan kau akan berasa sangat lega …,kata sepupu aku., yang juga baru menimang cahaya mata

“ Fiha ,aku rase better ko ,ko mintak doc bg ko Epidural,macam aku aritu,Doc cakap aku hanya akan rasa 20% ..tapi sakitnyer memang giler ..so oleh kerana aku tahu tahap  “kelembikan” ko ,elok ko amik Epidural”..

Ni kata kawan baik aku pula..

“Awak boleh buat Piha,sakit tu memanglah..tapi tak sakit sangat ..awak mesti mampu menghadapinya”

Kata Mama dan makcik –makcik aku pula..

“Biasalah sakit bersalin,tapi setiap org rase sakitnyer lain-lain,ade yang sakit sangat ade yang tak sangat “

Hurm..sepanjang mengandung ..banyaklah definisi sakit bersalin  yang aku cube korek2 dari yang lebih berpengalaman…maklumlah aku anak sulung..aku ni macam budak bodo yang tak tahu ape..hehe.Yang aku nak tahu sakitnyer bagaimana…memulas ke?..mengeraske? macam nak meletup ke?. semuanyer bermain di fikiran…

Ketika kandungan masuk 8 bulan ,doctor menegesahkan aku mempunyai ketumbuhan di luar rahim…kemungkinan tak boleh bersalin secara biasa…tetiba aku berasa lega…tetiba aku rasa macam akan terlepas sesuatu kalo tak dpt bersalin secara normal …dan pastinya En.Suami pasti berputih mata ,kerana memang dia dah pasang niat untuk bersama aku  di bilik bersalin … pekara ini buat  aku termenung ..lama..

Akhirnya setelah berbincang dan meluahkan segala yang terpendam antara kami , kami redha jika anak yang bakal lahir itu nak keluar ikut tingkap juga…asalkan semuanya selamat..

Sebulan aku berehat di kampong dan berulang alik ke hospital dan menjalani berbagai ujian untuk memastikan ketumbuhan tak menganggu kandungan dan menjejaskan kesihatan aku…akhirnya  aku beranikan diri meminta  doctor jika aku dapat secara normal dan membuang ketumbuhan itu selepas bersalin…doctor mengesyorkan aku berjumpa pakar dan setelah beberapa perbincangan di buat ,mereka membenarkannya  dan kata dieorang “if anything abnormal happen when delivery,we procced to operate,so u need to be prepared” …maksudnyer ade sinar di situ…

Kalau ade rezeki ..merasalah aku bersalin normal..hehe ,suka gaklah dalam hati ni!

En.Suami pun tak duduk diam ,cari ihktiar agar aku mudah bersalin…tambah pula aku kandungan aku overdue hampir seminggu..Akhirnya ,seorang rakannya mengesyorkan ubat hemopathy untuk mudah bersalin..apa lagi tanpa berlengah lagi aku pun..zassss

Aku di tahan di ward setelah overdue lebih seminggu..dan aku still tak dapat rase contaction sgt..so Doc plan nak ‘induce’ n prepared if kena operate…

Tepat jam 9 malam ,aku dah sakit perut..3 ..4 kali keluar masuk tandas,..aku cuba mengira tahap contraction ,dari 15 minit sekali ,hinggalah 7 minit sekali..sakitnya macam nak terbuang air besar ,sesak nafas ,dan perut rase bergelodak ,aku rase aku lah patient paling bising kat ward tu..dan nurse kat situ dua tiga kali datang menenangkan aku ,aku mintak Doc check jalan ,sebab sakit sangat,…selesai  check jalan kali pertama ..hampa betul..kata doc baru bukak 1 cm…dan aku rase macam nak mati..dan aku di tolak semula ke katil ,aku cuba tahan rase sakit sambil mengucap ,dan baca surah2 yang aku tahu,sakitnya makin kuat…kali ni aku sampai  berguling, seolah baby menendang mahu keluar!!

Aku panggil nurse lagi ..kali ni aku 3 orang nurse datang menangkan aku,agak dieorg dah kesian sangat tengok aku…sambil mekan perut aku dan melihat jamnyer..dier berlari mendapatkan doc…katanyer contraction aku sgt kuat ..terus aku di tolak ke doc sekali lagi…kali ni jalan dah bukak  3cm…sepatutnya aku takkan rasa sakit macam tu…

So doc ambik keputusan , untuk inject aku dgn ubat tahan sakit, yang memerlukan kebenaran aku dan  En Suami kerana suntikan itu mungkin akan meninggalkan kesan sampingan pd bby kami…segera En Suami datang dan dier minta tungg di luar sementara doc menyediakan  ubat tu…adoiyaiii…lamanyer..aku rase Doc pun tak berani kot!

Tepat kul 2pg aku rase cam nak terkencing..dan aku di tolak dgn wheelchair ke toilet oleh 2 org nurse ,dierorg tak bagi aku tutup pintu ..apa lg ..buang jelah depan dierorg…hehe..pastu aku rase macam ade bende nak keluar macam nak terberak …aku cakap boleh ker aku teran…2 nurse tu dah kelam kabut suruh aku tarik nafas ,n cepat2 dieorang bangunkan aku yang dah terjelepuk kat lantai toilet tu,terus tolak aku berjumpa doc..dan kali ini aku rase cam nak pengsan…masa tu dalam kepala aku,hanya pikir nak mati jer,nafas aku turun naik cepat,pinggang rase sakit sagt ,..mase tu lah aku agak aku mintak dgn Tuhan panjangkan umur aku,dan mintak ampun segala dosa2 aku…

Kali ni doc check sendiri contraction dan check jalan sekali lagi..die terkejut tak sampai 15 minit bukaan dari 3cm tadi dah jadi 5 cm…terus aku di tolak ke labour room …mase tu aku memang dah tak  dgr aper,yang aku tahu sakit yang teramat,perghh…

Masuk jer labour room ..sekali lagi staff nurse nasihat kan aku supaya bersabar,,maklumlah anak sulung..tapi memang mulut aku tak leh henti bising…pastu ade plak doctor practical mane dtg nasihatkan aku” akak kene bersabar ,anak pertama memang macam ni”…akak kene kuat semangat dan ntah ape2 yang d bebelnyer lagi..akhir aku dah tak leh sabar dah aku suruh dier diam!!!haha..terus die kebelakang…mungkin terkejut kot ,hurmm kalo aku jumper dier mesti kene mintak maaf ..hehe habislah aku kalo kecik ati dengan aku..ngeh…ngeh

Dalam  sakit tu ..sempat gak aku baca ayat-ayat yang aku practice mase mengandung dulu..terus bukaan dah sampai 8 cm..,trus En Suami di panggil..melihat wajahnyer rasa lega skit…namun sakit gak bila di suruh tahan dan jangan teran padahal aku rase memang dah nak keluar dah..ape lagi doc akhirnya  pecahkan air ketuban aku dan buat potongan ‘episotomy’..sakit macam kene gigit semu jer rasenyer ..sebab sakit perut aku ni ..berkali ganda sakitnyer…adoiyaiiii..

Kali ni doc hanya tumpukan untuk kelurkan bby,En,Suami terus peluk badan aku dari belakang dan tak henti-henti  menenangkan aku ,sambil beristigfar …dan membantu aku untuk meneran …OK TERANNNNNNNN!!!-kata Doc

Sekali…”ok..dah rase rambut die! Teran lagi”

Dua kali…” Yess ..dah dapat kepala dia ..tengok kepala die Fiha!!!” Doc bagi semangat kat aku..baby dah start nangis,En Suami ku macam nak nangis ade cam nak meneran pun ade..haha

Tiga kali….”Alhamdullilah ..welldone ….badan baby berjaya di keluarkan ” kata Doc  dan terus potong tali pusat bby ..aku hanya pejamkan mata ..terase lega..tapi nak tergelak juga bile Doc tunjukkan aku bby “Ok Fiha tengok bby u,semua jangan bagi tahu dia baby boy or girl”..dalam hati aku ape lak Doc ni dah sah2 aku tahu bby aku tu boy…lagi nak wat surprise!haha

Setelah di azankan En Suami, bby di letakkan di atas dadaku…rase puas..walaupun snagat keletihan..tak sangka tak sampai 7 minit dan 3 kali teran ..aku berjaya lahir HFIY ANAQI DURRANI…pada 7 October 2010,jam 3.15 pagi..Selamat datang sayang, ke dunia Mummy!

 

Lepas tu bile seorang teman tanya ..”Macam mana sakitnye bersalin?”

Aku hanya jawab,” Rase sakit yang takkan  pernah kau rasa…selagi kau tak bersalin”…hehe

 

3 Comments (+add yours?)

  1. aida
    Oct 21, 2010 @ 16:04:05

    ya allah kak, meremang bulu roma aida membaca pengalaman akak ni, siap nk nanges pun ade…huhu..siap aida..uihhh..aida siap bayangkan
    ‘ish…huhuhu..apa2 pun alhmdulilah…selamat dah…

    Reply

  2. kasihfieha
    Dec 22, 2010 @ 19:22:39

    hehe…cepatlah kawen ..pahit manis kau akan rase dik…best..best cam production gak tuh…!!

    Reply

  3. anis
    Jun 13, 2013 @ 13:53:43

    pengalaman yg sama dgn sy kak…cme akk berjaya meneran dn sy smpai dh x de tenaga doc terus vacum…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: